Dit blog is oorspronkelijk op 2 juni 2014 geplaatst op stansvanderpoel.nl

Er waren wat reacties n.a.v. het Marathonavontuur van Koen zie sportrusten.nl. De tabellen die gehanteerd worden over de zuurstofopname per kg in “Ik, hardloper” zouden niet kloppen.

Allereerst is het belangrijk dat je zeker weet dat de zuurstofopname goed is gemeten. Heb je bijvoorbeeld een test gehad met een masker dan kom je vaak lager uit. Het masker geeft extra dode ruimte (zo heet dat) en dat betekent dat er wat minder verse lucht in longen komt. Vaak is de neus geheel afgesloten, dan mis je wat liters lucht, waardoor je net even wat minder ver komt. De machine moet ook nog goed meten, daar kan ook wel eens mis gaan.

Controleer je test

Dit doe je als volgt: Loop 6 minuten zo langzaam mogelijk in, maar wel dat het nog net joggen is. Na die 6 minuten ga je iedere 2 minuten, 1 km/u harder tot je niet meer kan. Neem de snelheid die je minstens 1 minuut hebt volgehouden als max. Stop die snelheid in de volgende formule 2,5  x max snelheid + 10= VO2/kg (voorbeeld: (2,5 x 16)+10= 50ml/kg). Een maximaal gelopen 10km tijd is ook een prima voorspeller van je marathon tijd. Zelf wil ik het liefst beide weten voor een goed marathonschema.

Toch vinden de meeste mensen dat ze voor een marathon te langzaam moeten lopen in de training. Als je meer dan 4 uur onderweg bent zul je toch je voorraden moeten sparen.

Zaterdag heb ik een inspanningstest gedaan bij iemand die vond dat hij te langzaam moest lopen met mijn schema’s voor de marathon. Door zijn overgewicht haalde hij op de fietstest 35 ml/kg. Als iemand te zwaar en te langzaam loopt doe ik liever de eerste keer een fietstest. Ik heb me laten overhalen om een looptest te doen en toen kwam hij niet verder dan 10km/u. Ter controle, dit is volgens de formule een zuurstofopname van 35 ml/kg. Daarnaast had hij onlangs 1.16 op de 10 km gelopen.

Dan kloppen de tabellen en berekeningen toch echt prima!

Vergeet niet: vooruitgang is bij dezelfde hartslag steeds harder lopen en de beste conditie verbeteraar is afvallen.

Zie ikhardloper.nl en de uitzending: De Kennis van nu